1 January 2018

Lola Villa en het avontuur met De Schrijfster

We moeten altijd maar door. Toch neem ik je graag nog even mee naar afgelopen vrijdag. De allerlaatste van 2017. Lola Villa de hele avond in The Jazzebel met haar bedwelmende beats. Een bijzondere plek, verstopt meteen aan het begin van de Jan Evertsen tussen een kerk(?!) en een fietsenmaker.

https://imgur.com/j0APur0.jpg

De verstopte dansvloer

Een hele lieve deurman lacht en heet me van harte welkom, ik heb een rugzak bij me maar dat deert allemaal niets. De gang die leidt naar het feest geeft me het gevoel dat er iets heel bijzonders gaat gebeuren vannacht. Ik ben net weggevlucht bij het verjaardagsfeestje van Wereldreizigster. Ik ga in mijn eentje op avontuur. Het voelt ouderwets.

https://imgur.com/jf0piY6.jpg

De Seksclub

Een drankenkaart die geheel niet Amsterdams aandoet, Dark & Stormy's worden hier voor 7,50 zó de dansvloer op gebracht. Waar je vervolgens ook nog lekker kunt loungen met perfect uitzicht, want hangplekken zijn er in overvloed. Overblijfsel van de goeie ouwe tijd als seksclub.

https://imgur.com/deiBqyA.jpg

Kaarsjes, houten stoeltjes, maar ook ijzeren hekwerk. Het is een spannende kleine club. Zoals ik ze het allerliefst zie. Allemaal dankzij Lola. Zonder haar had ik niet geweten van het bestaan van deze jonge plek. Zonder haar op het programma, allnight, was ik niet zomaar naar het westen gefietst! De eerste beats.

Moeiteloos swingen we door naar de vocalen van Hurt me.

Garderobeliefde

Soms voel je de potentie van een nacht door hele kleine momenten. Hier gebeurt dat vanaf binnenkomst aan de lopende band. Het is een natte flutavond dus ik kom binnen met een jas die alles behalve droog is. Wel ben ik van plan dat ding in mijn rugzak te proppen. De lieve dame bij de garderobe biedt aan de jas voor nu uit te hangen en later pas in mijn zak te stoppen. Ze heeft een spannend masker voor haar ogen.

Tequilafriday

Door de gordijnen beweeg ik me voor het eerst richting de dansvloer. Ik zie een blije groep mannen en vrouwen die tequila shots laten rondgaan. Een lange dame stapt op me af en vraagt of ik haar glaasje wil overnemen. Drinken is mijn bedoeling helemaal niet, maar een tequila shot met nieuwe vrienden, kom maar op! Bovendien moet ik toegeven dat het enige glaasje wat ik bij de jarige Wereldreizigster dronk vanavond, ook al tequila was. Tequilafriday it is.

Totaal in trance dans ik met de spannendste karakters om mij heen. Diepe klanken in het donker (uitgebracht door metanoia).

De betoverende snaren lijken zo uit het Midden-Oosten op ons af te vliegen.

De Dragqueens

Nog niet eens heb ik je verteld over de drag queens die binnenkomen op de allerhoogste hakken. Precies als ik het tijd vind voor mijn korte broek en weer even langs ga bij garderobeliefde. Ze klimmen al snel op de verhogingen rond de booth en laten zich van hun beste kant zien. Ondertussen klinkt deze plaat die me richting Zuid-Amerika meevoert in gedachten, terwijl het publiek zich laat opzwepen om meer en meer te dansen!

Tambourine

Als uit het niets trekt Lola ware Tambourine-vibes tevoorschijn met Karizma! Het was al zo'n mooie nacht maar nu is de positieve energie in mijn hoofd echt niet meer te stoppen.

We blazen door, en waar ik nog denk een Tambourine-classic te horen blijkt het om eentje te gaan van de vrouw die vanavond in De School op het programma staat. Ik was daar vorig jaar bij, de eerste nacht dat ik een sticker op mijn telefoonlens kreeg in Amsterdam! (En dat ze mij blokkeerde op Twitter!)

De plaat waar ik zelf aan dacht op dat moment is 'het origineel', lang verhaal overigens. Moeilijke maar hele interessante geschiedenis. Ga er even voor zitten als je toch aan het luisteren bent.

De Schrijfster

Goed, de nacht was nog jong. Ik danste met De Schrijfster. Er gebeurt een soort wonder. We horen deze. Op dit moment hebben we er nog geen idee van. Onwetende dansers die we zijn.

https://imgur.com/MyXbQ7L.jpg Aan de bar ondertussen, serveren ze me de hele avond lieve verse glaasjes water met een glimlach.

Lola maakt het nog veel bonter, nu gaat ze ook als voorproefje voor Harvey morgen nog smijten met deze kraker.

We gaan een Red Axes-fase in met deze twee.

De tweede is een fijne van Correspondant.

Het Luipaard

De Schrijfster probeert me eerder al op de avond te verleiden mee te gaan naar De School. Ze vraagt me of haar vriendin met grijze haren ook mee mag, of de club daar geen moeite mee heeft. Maar excentriekelingen zijn juíst welkom, net als hier. Bovendien die schoenen. Alsof er een luipaard voor is geschoten, zo mooi!

Korte broek in de winter op de fiets

Ik fiets in korte broek het kleine stukje van de Jan Evertsen naar School, met aan mijn zijde een nieuwe vriendin. Midden in de winter, midden in de nacht. Het rijtje voor de deur is een grap. Ik kan net antwoorden op de vraag van De Schrijfster over De Liefde en hoe ik haar dit jaar uit mijn leven heb voelen verdwijnen, en we zijn binnen!

Bij Madonna vallen we met onze neus in de boter. Het is druk maar minder luguber als bij de modderpoel van Antal & Hunee vorige week.

Het tempo gaat het eerste uur al van hoog naar moordend, precies wat we nodig hadden na de lome heerlijkheid van geile beats bij Lola in The Jazzebel eerder. De grote vraag is, of we deze platen gaan horen tijdens Tambourine, 21 januari.

Tambourine On Speed-sessie

Ruim de halve set in het holst van de nacht voelde als een Tambourine on speed-sessie. Een ongelofelijk gevoel met het systeem van De School rammend tegen onze oorschelpen. Ook met oordoppen in voelde mijn hoofd zaterdagmiddag vele malen zwaarder dan normaal.

De instrumenten van deze Dimitri from Paris-plaat knallen door de zaal en zijn een verademing in het spannende donker.

Ze schuwt ook de vocalen zeker niet tijdens de slopende maar o-zo-veel-energie-gevende nachtrit. "No more tears".

Alles voor de muziek

Inmiddels slaan alle muzikale stoppen in mijn hoofd door.

De matchende buurvrouw

Terwijl De Schrijfster en haar vriendin me opzwepen om door te dansen zonder te stoppen ontmoeten we een paar lieve schatten naast ons. Ik ben dit keer naakt met Nokia dus als ik bang ben om de nieuwe buurvrouw (we matchen dresses vanavond, don't ask) kwijt te raken geef ik haar mijn telefoontje bijna zonder gewicht. Ik waan me in Chili jaren geleden waar ik danste met een paar pesos op zak en een dikke oude blauwe Nokia.

Recente classics komen voorbij. "L'amour".

De Nachtburgemeester

Als je De School aan het eind van alweer het tweede jaar zoek wilt draaien moet je zeker dit door de zaal laten stuiteren, wat ze dan ook met verve deed. De Schrijfster, haar vrienden in ik togen naar de bar voor een extra slokje (water). Ik dans wat, terwijl er wordt besteld en ik zie uit een ooghoek dat ze in gesprek raakt met een figuur die ik meen te herkennen. Het is 'm. Nog wel. Er wordt een nieuwe gezocht. We schudden handen en de dansvloer is weer van ons.

Wij kregen de plaat. Jij krijgt de videoclip! Kijken!

D'n'B classics in the middle of the night, check!

Als ik een plaat van de nacht zou moeten kiezen, wordt het toch deze denk ik.

De vocalen, de instrumenten, het tempo, de swing, alles klopt. En dat om zes uur 's nachts (of was het al veel later..) in het donker, ja hoor kom maar door! Gooi er maar een stroboscoop bij. We vieren de nacht. Maar als The Black Madonna vervolgens met het licht al aan om een uur of zeven in de ochtend dezelfde plaat opslingert als Lola al eerder deed vanavond, namelijk Dolly Parton met Jolene, dan zijn we duidelijk full circle. 2017 je duurt niet lang meer, maar we hebben het goed samen!

Vooruit ik link 'm gewoon net zo vaak als ik 'm hoorde. We waren maar wat losse onwetende dansers. Nu zijn we samen.

Voor we de zeikregen instappen nemen De Schrijfster, haar vriendin en ik afscheid met dikke vette knuffels. In mijn eentje net zoals het avontuur begon fiets ik oostwaarts. Het weer is goed genoeg voor een horrorverhaal. Maar vlakbij huis schijnt licht in de duisternis. Hartog is allang open. Ik ga naar bed met een warme oliebol in mijn mond. Puur geluk.

Volg Nachtsnuiver

Like Nachtsnuiver op facebook.
Spannende nummers beluisteren via SoundCloud.
Lekker swipen met Instagram.
Wie gebruikt er nog Twitter?
Altijd op de hoogte met een berichtje in de Nachtsnuiver-WhatsAppgroep bij een nieuw stuk.
Of stuur een mail!

Tambourine #11

Volgende maand bestaat Tambourine Amsterdam 1 jaar, het wordt een speciale, deze eerste van 2018! De toekomst is niet geheel duidelijk, waar we zullen dansen daarna houden we nog even spannend. Maar 21 januari ben je welkom op de mooiste houten dansvloer van Oost op zondagmiddag. Foo 15:00 Tambourine #11 in Jungle Amsterdam GRATIS