7 August 2018

Gastbijdrage

Dekmantel 2018

Dekmantel Festival: ik dompel 3 dagen onder in dit bruisend hete muziekbad. Bij deze, net als vorig jaar een opsomming van mijn meest bijzondere momenten.

Gratis water

De top van de top, gecombineerd met voor mij voldoende onbekende namen, dat is wat ons te wachten staat. We sluiten aan bij de lange rij. Gratis water en voldoende plantenspuiten zorgen voor wat verkoeling. Ik roep mensen op om zich in te beelden dat we in de sauna zitten, wat een comfort! Het ijsbad is helaas afwezig. Maar je mag ongetwijfeld naakt rond lopen als je wilt.

Rødhåd

Rødhåd is vroeg op de dag aan het monsteren in die brute UFO. Kunnen we hier een algoritme van maken? Het grootste gedeelte van het publiek lijkt te functioneren volgens: Rødhåd + dit tijdstip + duister + hitte minus alcohol (of andere middelen) = heen en weer met je lijf. Het geeft zo'n ander gevoel dan diep in de nacht. Ik ben zwaar onder de indruk van de talloze laser lichten.

Talabot

Hoewel het enigszins koeler lijkt in de UFO, roept John Talabot's gestage mars ons vanaf het tropische Greenhouse. Hij kraakt sloom en knalt langzaam maar zeker zijn hits erin. Moeiteloos vloeit de muziek door je lichaam. Hier zorgen waaiers en paspoorten (om mee te wapperen) voor verkoelde lucht. Iedereen plakkie plak in de sauna en het maakt niets uit. Iemand naast me pakt zijn kampeerstoel erbij en gaat er kalm bij zitten - met zijn verwonde been. Een liefhebber. Terwijl ik naar de wc ga, hoor ik vanaf de Main DJ Koze's Pick Up. Dit heb ik vaker gehoord de laatste tijd: hebben we een zomerhit te pakken?

foto1

Palms Trax

Na wat pitstops gaan we opnieuw broeien in de kas, bij Palms Trax. Die man is unstoppable. We glijden en deinzen, opnieuw en opnieuw. Ik zie een netjes opgevouwen natte handdoek op iemands hoofd balanceren. Dat is knap, want overal waar ik kijk zie ik alleen maar op en neer springende blije gezichten. Met al deze euforie spring ik even later zo de Greenhouse uit, om vervolgens door te rollen. Ai, een verstuiking. Maakt niet uit, maakt niet uit. We hebben nog voldoende kansen om te dansen. Ik ben een groot voorstander van 3 dagen Dekmantel: er is geen haast. Op de terugweg ben ik zo blij met de oude fiets van oma. Niks gepruts met een zaklamp op je mobiel, ik heb een dynamo en een koplamp die de hele stoet van licht voorziet.

Dag 2

De volgende dag is mijn enkel veranderd in een blauwe fatty. Maar! Bewegen doet zwellingen zakken, dus hup, oma's fiets op. Ik noem mijn ingezwachtelde enkel Willem. Onze liefde begon stroef. Er waren een aantal zit-sessies voor nodig, maar naarmate we elkaar beter leerden kennen op de dag (niet te veel lopen, maar op en neer bewegen) wordt het steeds gezelliger.

Selvagem

Selvagem geeft ons knipoogjes vanaf Selectors. Laten we er een korter algoritme van maken: Selvagem + zon + Selectors = dansen. Hoewel dit stage altijd vol lijkt te zijn, gaan we best fijn met z'n allen. Op naar de nieuwe UFO II, wederom de duisternis in op klaarlichte dag. De lichtstaven aan de randen van deze mini X-ray zijn een genot voor het oog. De hitte maakt de ledematen extra soepel en Mariel Ito doet precies waar ik zin in heb. Willem maakt het heel goed. Geen kampeerstoel voor mij.

Boiler Room

Het heeft iets magisch om met al deze liefhebbers zo geconcentreerd naar de muziek te luisteren. Je kunt gewoonweg niet stil blijven staan. Tom Trago gooit iedereen op een blije regenboog. Iemand lijkt de schatkist te hebben gevonden. Hij staat heerlijk te shinen in zijn Speedo. Wat een Gonzalez. We duiken onder in het warme bad, komen we wel weer boven? Boiler Room biedt Skatebård, die afsluit met een dubbele knaller.

Algoritme

Palms Trax volgt hem op en ja, het algoritme kan nog veel korter. Palms Trax = extase. Hij zorgt dat iedereen uit elkaar spat van vreugde. Go! Zijn set brengt ongekend veel plezier. Overal zie ik armen alle kanten op gaan en ik doe mee.

Dansen

Thuis haal ik met half dichtgeknepen ogen het drukverband van mijn enkel. Geen zwelling (wel een mooi kleurenpalet aan blauw). Een tip voor ieder met een verstuikte enkel: dansen is werkelijk overal goed voor.

Zondag

Hoe kan dit alweer de laatste dag zijn? Ik voel me zo lekker op deze planeet. Ik zie een dame met een tatoeage "komt goed". Ja lieve mensen, alles komt goed, daar maak ik me hier geen zorgen om. Dit is de dag dat het onderscheid wordt gemaakt. Het gaat dit weekend om de balans: niet te vroeg pieken, maar ook niet te laat. Oeps iemand kotst op degene naast ons. Shirt uit en door. Ik observeer hoe fanboys Palms Trax euforisch aanspreken terwijl hij onderweg is naar de Main. Hij is extreem likeable. Dat vind ik zo mooi aan veel DJs: nul kapsones, zo vriendelijk, gewoon iemand zoals wij. Kijk alsjeblieft zijn boiler room set terug. Zijn glimlach tovert er automatisch één op je eigen gezicht.

foto2

Jamie XX draait vrij awesome bij Selectors, met voldoende hits. Relax your body, it's time to let your body move. It's time to get into the groove. Sowieso dat de boom middenin rechtstreeks uit Jungle Book komt. In de loop van de dag zie ik een aantal Mowgli's - dat levert mooie kiekjes op.

foto3

Gibraltar

Maar dansruimte is erg belangrijk en dat lijkt vaak beperkt te zijn bij Selectors. Dat is er altijd bij de Main. Young Marco vermaakt mij daar enorm, terwijl ik geniet van de gezellige gekkies om me heen. Kudos voor de heer die een stoel mee neemt als persoonlijk platform. Nog meer kudos voor de dames die een stoelendans op dezelfde stoel doen. Ik zie dansbewegingen waarbij alleen de armen synchroon op en neer gaan - heck yas. Iedereen moet vooral zijn eigen raarheid omarmen en ik ben zo blij om te zien dat dat hier gebeurt. We ontmoeten mensen uit Gibraltar. Jawel, Gibraltar. We horen over een favoriete Canadees die in zijn up is gekomen, niet aan alcohol of andere middelen doet, en zich het hele weekend aansluit bij nieuwe vrienden. Op Dekmantel komen liefhebbers van over de hele wereld samen, wat een enorme lading aan energie geeft. Zelden is het tam, overal zie je armen in de lucht en enorm blije gezichten.

fotoxxx

David Vunk

Van David Vunk (wederom, kijk die boiler room set terug!) sjees ik gauw door naar Helena Hauff. De beste afsluiter waar ik over kan dromen. Als ze de robot van Jackal & Hyde erop kraakt, kan mijn geluk niet op.

Technohenkie

Ondertussen probeert de jongen naast me zijn powerbank op zijn hoofd te houden. Technohenkie is aan mijn andere zijde aan het genieten. Een Mowgli klimt onder luid gejuich de pilaar in. Iedereen lijkt te beseffen dat dit de laatste minuten zijn en gaat er vol voor.

fotox

Planeet Aarde

Wauw, wederom was dit een marathon van muzikale hoogtepunten. Planeet Aarde roept weer. Tijd om naar boven te komen uit het bad. Dank, allerliefste dansvrienden. Dank, dank, dank.

fotoxx