3 June 2017

Nachtsnuiver danst op slippers in Studio/K

Vervuld van adrenaline, slaaptekort, en ongeloof zit ik op bed. Wat is hier vannacht gebeurd? Je was er waarschijnlijk niet bij, dus laat ik je een idee geven.

Studio/K en Esa

Ik schreef over Studio/K in mijn grootste stuk voor DJBroadcast tot nu toe. Een van de kleine clubs die zich, bijna tegen beter weten in, staande probeert te houden in de uitgaanswereld. Vanavond is weer zo'n moment. Het is al juni. Blijburg deed een Pleinvrees vanmiddag in het zand. De Gaasperplas had het jaarlijks megaspektakel Open Air en dan ga ik nog voorbij aan allerlei andere zaken. Studio/K gelooft in eigen kracht. Ze hebben Esa binnengehaald. Vrijdag stond hij bij BAR, waar ik zo graag heen wil, in Rotterdam, volgens mij is het daar elk weekend fiesta fiesta. Hij deed daar een liveshow, want Esa is ook frontman van Ata Kak(!) en speelde een clubset met Philou Louzolo op de line-up. Ik zag hem bij Operator een paar platen opzetten en wist, hier wil ik bij zijn. Gisteren ontdekte ik dat hij overdag ook bij Red Light zou staan, die set heb ik grotendeels gemist door op de Dappermarkt te lopen op het verkeerde moment. Wat schetste mijn verbazing dat ik een notificatie van de Rush Hour-winkel kreeg, daar stond Esa nog geen twee uur na zijn Red Light-show opeens weer in beeld! Pareltjes kwam voorbij, het verheugen op de nacht werd nog harder opgezweept.

KAMMA & Masalo en Esa

ESA heeft Studio/K tot een Afrikaanse tempel omgetoverd. Het leek hem geen enkele moeite te kosten. Ik heb zo ongelofelijk hard staan dansen met De Econometrist aan mijn zijde. Aan alle kanten werden we omringd door meisjes met blote schouders. De zomer arriveerde in /K.

Soms heb je een avond, waar de beats aan één stuk door op hun plek vallen. Zo ging het. Ik ga zo graag dansen, elke keer is het een avontuur. Waar je het allemaal voor doet is de verrassing zoals vannacht. Ik hoopte op een leuke avond, met lekkere muziek. Het werd een prachtige avond, met waanzinnige muziek. We werden meegevoerd over de continenten, geen avondje techno hier. Er zijn weinig dingen die me gelukkiger maken. Al de hele ochtend zit de muziek van vannacht in mijn hoofd. Ik heb net met Liefde een ontbijtje in de zon (en wind) gepakt, ze vroeg me of ik aan het zingen was. Ik moest toegeven dat de Afrikaanse beats overal zitten en er constant uit willen. Ook nu zit ik heupwiegend op bed te typen. Met video aan!

Zet 'm aan, en doe mee met Studio/K in de volle Afrikaanse zon.

Ik neem je graag nog even mee op onze reis, ik voel me een beetje dronken van het biertje van vannacht. Net voordat Esa zou beginnen kwamen we binnen. De bar is prachtig verbouwd. Bij binnenkomst 'vroeger' sloeg alles een beetje dood in de vage hal. Nu sta je direct vol in het café/restaurant, veel mooier!

http://imgur.com/Az10qZM.jpg

We sprinten de trap op en vinden onze weg naar SK3, de clubzaal diep verborgen bovenin het gebouw. Daar zijn KAMMA & Masalo al lekker bezig, ik spot de vader van KAMMA die als zo vaak van de partij is om aan te moedigen en te dansen! En is dat de moeder van Masalo in het donker?

Onze timing is scherp, er zijn nog niet zoveel mensen, Esa zag ik beneden al aan de bar zitten, het duurt niet lang voor hij met platenkoffer de trap in de zaal afdaalt naar de houten dansvloer. Masalo is erg enthousiast, hij was hier niet eerder, en hij heeft van de programmeur begrepen dat er plannen zijn om het geluid te verbeteren, dat lijkt de laatste stap om er een dikke club van te maken.

Zodra Esa overneemt gaat het roer nog wat meer richting Afrika, de platen die volgen in de twee uur dat hij zijn gang mag gaan, vallen de steeds groeiende groep dansers goed in de smaak. Om ons heen wordt wild gedanst, en waar ik nog wel eens de enige wil zijn die joelt, is daar nu geen sprake van. Sterker nog, ik krijg zelfs commentaar. Een meisje met donkere krullen stapt op me af om te vertellen dat mijn joel te diep was, het moet wat hoger, scheller. Ze verwacht dat ik nu op commando haar aanwijzingen opvolg! Zo'n avond. Nooit eerder, en ik heb wat afgejoeld, kreeg ik commentaar op de toonhoogte!

Ik kan het alleen maar met een glimlach in ontvangst nemen, en ook al verdwijnt het meisje naar de rookruimte(?), ik probeer stiekem de rest van de avond mijn joel wat hoger uit te schreeuwen. En gejoeld werd er. De rit van Esa is zo blij. Ik krijg zoveel energie, ik wil dat hij ons niet verlaat. Even duurt de nacht eeuwig, energie is onbeperkt aanwezig, De Econometrist toont (net als De Consultant in Berlin) zijn TomTom-horloge: 9999 stappen & counting, en we zijn misschien net halverwege de avond.

Esa draait de plaat waar ik me zo op heb verheugd, opgepikt door Young Marco vorige week op Lente Kabinet, een idioot lekker nummer dat we vrijdag bij Operator ook konden horen. We dance forever is natuurlijk een tekst die het bij mij erg goed doet. Vannacht voelde het zo. Ik wil de rest van het weekend nóg meer dansen, zometeen bij Framework, in de nacht bij Madlib, laat ons niet stoppen!

Nog één keer terug naar de dansvloer

Het nadeel van die danslust is dat ik me niet kan concentreren op mijn verhaal. Er is ook zo weinig tijd. De zondag wacht niet, dit keer. Superzondag. Laat ik proberen je nog één keer mee naar binnen te nemen in Studio/K. Na zijn set kwam Esa terug op de dansvloer, ik kon hem aan zijn haren trekken en ontdekte dat hij net zo leuk is als hij er uit ziet. Hij bedankte me voor mijn energie, ik had tenslotte twee uur lang vooraan staan dansen, dat was hem niet ontgaan, ik bedankte hem voor zijn weergaloze set, en vertelde dat ik al sinds vrijdagmiddag van hem genoot, bij Operator in Rotterdam, de 36-uur durende Esa-marathon was nu bijna ten einde. De man heeft een bizar schema, want na de radio vrijdag, een liveset en een djset in Rotterdam, twee radiosets op zaterdag in Amsterdam, een djset waar ik nu net getuige van was, staat meneer deze zondag gewoon doodleuk bij Open Air, EN bij De Zon. Ja hoor. Maandag een radioset in London bij Worldwide FM. Jarenlang heeft hij anderen geholpen zegt hij, nu is het zijn time to shine. Ga ervoor, ik ben erbij, ik dans met je Esa!

Hij vertelde hoe weinig roken en drinken enorm helpt, waar ik het hartgrondig mee eens ben, alle energie zit 'm voor mij in de nuchterheid, het genot van de muziek, de kracht van de dansvloer, de nacht, de mensen. Even dat schoonheidsslaapje na Rush Hour, voordat hij hierheen kwam, een slimme prachtige man. Hij merkt zelfs op hoe fijn het is dat er ruimte is op de dansvloer, hij heeft gelijk, er zijn genoeg mensen, hard aan het dansen, maar iedereen behoudt space.

Tijdens de set van Esa klets ik bij met Masalo, hij vertelt dat het weliswaar de eerste keer is dat ze samen draaien, maar ze kenden elkaar al langer. Toen hij Esa een berichtje stuurde dat ze samen geprogrammeerd stonden in Amsterdam, antwoordde Esa dat hij dan toch maar eens snel die avond moest bevestigen, wat ben ik blij dat dat is gebeurd, dat wij hier nu staan op deze te gekke samenkomst.

Er wordt aan het eind van de set van Esa zo ongelofelijk hard gejoeld en geklapt door de fanatiekelingen in de zaal, gelukkig komen KAMMA & Masalo terug, zoals ze zo vaak in Claire al deden, openen EN sluiten van de avond, zij kunnen dit! Ook nu weer lukt het ze, door te pakken waar Esa eindigde. Geen makkelijke taak, want de muziek ademde zoveel liefde, zie dat maar eens een goed vervolg te geven. Ik was zo blij tijdens de voorgaande uren, dat ik me nauwelijks durfde te verheugen op het komende laatste stuk. Maar, zie daar, de echte verrassing, ook al ken ik ze en vertrouw ik ze, er wordt gas gegeven en met zoveel soul en plezier draaien ze ons dieper en dieper de nacht in.

Het publiek weet van geen ophouden, ik dacht dat mijn energie tanende was, er blijkt niets van waar. Mensen die ik al uren kwijt was staan opeens weer vooraan. Tijdens de set van Esa springen wat meisjes op het podium achter de booth, kijk de video om het te geloven. Die fanatiekheid in deze kleine zaal is precies wat we nodig hebben, iedereen wordt erdoor geraakt, Esa zelf moedigt ze aan, kijkt om, draait aan de knoppen van de rotary mixer om ze nog dieper te laten zakken en weer opspringen.

Terug naar KAMMA & Masalo, de slotset. De warmte gaat door. De liefde voor muziek weerklinkt in elk nummer, de trommels, de vocalen, vroeger spuugde ik op elke zangeres op een mooie houseplaat, alsof ze mijn beat in de weg zat. Ik ben hopelijk gegroeid, of heb in elk geval begrepen dat een mooi stem een goeie houseplaat juist totaal kan maken. Elke open dansvloer kan een zanger of zangeres aan in een track. Hoor ze joelen (minuut zeven) op Testify door Masalo met Jamie 3:26 gemaakt.

Een geordend verhaal is het geloof ik niet geworden, had ik maar meer tijd, maar ik wil meer verhalen schrijven, en dat bijt zware editing, laat je het me weten als ik te ver ga? De volgende keer dat je Esa kunt zien is met Strange Sounds From Beyond. Ik was er vorig jaar. Ik zou blind weer gaan dit jaar. Ware het niet dat een of andere niet oplettende planner dezelfde dag als het Roots Festival heeft gekozen (dat was vorige keer niet het geval). Een verschrikking, daar beide festivals open staan voor wereldmuziek. Het maakt me een klein beetje verdrietig, maar zoals je hier onderaan kunt lezen komt mijn Chileense vriendin Pascuala Ilabaca voor het eerst optreden in Nederland, en dat missen, is simpelweg een onmogelijkheid. Nog wel in mijn eigen achtertuin, het Oosterpark, ook. En Roots is ook dit jaar, hartstikke gratis! Komt allen. En als je niet komt, ga dan dansen bij Esa, op de NDSM.

We want more klinkt het als KAMMA & Masalo rond een uur of vier de laatste plaat hebben laten horen tot het bittere eind. Niemand wil naar huis. Ze draaien The Ghetto (Masalo groeide hier verderop op, toen, midden in de ghetto) en dansen met ons, niemand achter de knoppen. Ze springen er nog één keer achter, voor de echte echte afsluiter, nog steeds wil niemand naar huis. Maar die zondag he. Die wacht niet.

De Kleine Club zegeviert vanavond. Ik gloei van blijdschap. Leve de dansvloer!

Lente Kabinet herbeleven doe je hier.

Like Nachtsnuiver op facebook.
Luister door Nachtsnuiver getipte platen op SoundCloud.
Swipen maar die Insta-foto's.
Tweet je nog?
Altijd op de hoogte met een berichtje in de Nachtsnuiver-WhatsAppgroep bij een nieuw stuk.
Iets spannends te melden? Stuur een mail!

Twee onmisbare feesten deze maand:

18 juni de laatste Tambourine voor de zomerstop!

25 juni Roots Festival, GRATIS, in het Oosterpark. Een Chileense vriendin, Pascuala Ilabaca, en haar Fauna voor het eerst op het podium in Nederland! KOM! Haar nieuwste nummer staat sinds gisteren op Spotify.