1 July 2017

Nachtsnuiver opent juli met veel Veronica

Aankondiging: Zomerse rust in juli, tijdelijk geen facebookactiviteit.

De hele Nachtsnuiver-agenda voor juli, één event per dag, staat hier.

Iedereen is uitgenodigd om in de keuken te komen genieten van Sterk Water de achtste.

Bovendien ben je van harte welkom op WhatsApp, waar ik een berichtje stuur in de groep als er iets te melden is! Met één klik doe je mee.

Terug naar vrijdagavond, Veronica Vasicka in Shelter.
Helemaal verheugd om voor middernacht goedkoper naar binnen te gaan, hartstikke mislukt. Maar wel met die dikke poncho van De Nachtwerker op de fiets gesprongen rond één, op naar De Toren!

De Tocht

Veel politiesirenes onderweg, grote dikke druppels kletterden op de straten. Lekker ingepakt richting CS. Op de pont kwam ik wat vrolijke jongens tegen die misschien na Casco nog zouden afdalen naar de kelder. Een fluisterende jongeman onderaan De Toren wachtte me op.

Ik voegde me achteraan de kleine rij, een stel Duitsers hadden iemand in hun midden met een hemd aan, dat feest ging niet door. Of ik op de gastenlijst stond, een relatief vriendelijke vraag als welkom dit keer. De trap afdalen was minder plezierig, druilerige zooi. Gelukkig kreeg ik gezelschap van Masja en haar vrienden. Mooie quotes vlogen door de lucht, eenmaal op de laatste trede aangekomen stonden we nog minutenlang voor een dichte deur en een diepe plas water.

De poorten werden na wat geduld voor ons geopend, uitgebreide inspectie van mijn portemonnee volgde. Secuur. Op naar die kluisjes, veel drukker dan ik had verwacht, meestal ben ik ook flink wat eerder natuurlijk. Waar ik opnieuw Masja tegenkwam die dit keer haar vrienden kwijt was en haar hand ophield. Juist omdat ik altijd zo aan het schelden ben op kluisjes heb ik haar twee euro gegeven. Een knuffel kreeg ik terug. Precies wat ik nodig had.

Liefde is naar Amerika ontsnapt, dus ik ben al een tijdje niet op mijn best. Gewapend met één oordop in het ene oor en een prop papier in het andere duw ik de deur open en de bar lacht je meteen toe. Thomas Martojo draait in de verte en dat doet denken aan die avond dat hij opwarmde voor NINA.

Het valt op dat ik flink wat bekende gezichten uit De School zie lopen, de programmering van vanavond raakt een snaar. Het is voor mij de eerste keer in Shelter met het gepimpte geluid dat recent is geïnstalleerd. Niet dat ik veel klaagde over de eerdere situatie, maar het is heerlijk helder geluid waar een enorme bas onder ligt en je toch nog bij kunt praten, waardoor een menselijkheid behouden blijft.

Dat lijkt sowieso een thema vanavond, menselijkheid, er wordt veel geflirt, de paar aanwezige lampen helpen mensen elkaar te vinden, te kletsen, en nog veel meer. Het is mooi druk, een goed gevulde dansvloer en een vrolijke bedoening bij de wc's, ook al staan de meisjes iets te lang in de rij vroeg op de avond, al had niemand ze tegengehouden de mannentoiletten ook in gebruik te nemen. Ik loop bijna de bezemkast in met toiletrollen en ander spul. Vreemd.

Terug naar Thomas, die zijn best doet de zaal warm te stomen zoals een openings-dj dat hoort te doen. Met zijn rode Lacoste polo aan volledig meewerkend aan de revival van dat merk. Zijn selectie blijft ingetogen tot de allerlaatste nummers waar meer wrijving doorklinkt, dan zit Veronica achter hem om de sfeer in te ademen.

Zij trekt haar koffer open en haalt er als ik het niet verkeerd zie een Mac uit die ze helemaal zwart heeft ingepakt en een AKAI Midi-paneel. Soundvrouw is er weer bij vanavond en helpt haar de juiste kabels te spannen, de start nadert. Lang heb ik ernaar uitgekeken om Veronica live te zien, daar staat ze, met haar prachtige korte coupe, de zwarte look overheerst.

Veronica Vasicka

Zodra ze overneemt valt op dat de sfeer totaal verandert, het tempo stijgt per nummer en extase neemt me over binnen het kwartier. Nieuwe energie stroomt door mijn nuchtere lichaam. Ze opent op een manier die me het gevoel geeft dat een boksbal ergens dichtbij me hangt. Erop knallen bevalt goed.

Hoewel ik vergeten ben mijn telefoon in mijn kluisje te droppen, en het zo'n fantastisch systeem is waar twee euro wordt verwacht voor elke keer dat je de sleutel omdraait, heb ik gelukkig met mezelf afgesproken geen acties in het donker te ondernemen. Dit lukt uitstekend, mooie ID's heb ik dan ook niet voor je, wel ben ik haar Sónar set gaan luisteren en ik kan je verklappen dat daar veel gelijkenis valt te halen.

Gevoelsmatig na een half uur was de top bereikt qua tempo, en gleed ze wat meer af de diepte in, waarbij ze BPM liet vieren. Heerlijk om even op adem te kunnen komen, die realisatie dat je staat te zweten komt dan pas over je heen en voelt lekker. Shelter heeft een paar verhoginkjes staan, ik sta rechts voor en kijk uit over de dansende mensen. Hoewel de ruimte niet helemaal klopt doet het toch een beetje denken aan Trouw, waar ik ook vaak rechtsvoor te vinden was.

Dit gevoel wordt versterkt doordat Veronica met laptop draait, in Trouw heb ik veel meer dj's met laptops bezig gezien, hip in die jaren. Ze legt stuwende lijnen neer, het publiek pikt ze gretig op. Ik sta alweer met een droge mond en tank nog maar eens bij, de lieve waterkan verstopt achteraan de bar wordt gelukkig goed bijgevuld over de nacht.

Veronica mixt vocalen de set in, die ons meenemen op een duistere toer, de lichtmensen trekken de stroboscopen voor het eerst vol open en handen vliegen door de lucht, zo uitbundig maakte ik Shelter nog niet vaak mee!

Om me heen genoeg vrolijke mensen, maar dan, een dronkenlap die het podiumpje op probeert te klimmen, geen shirt aan, witte haren en een wit gezicht. Hij struikelt en flikkert van de verhoging af, dwars over een meisje die ik al had zien dansen met een andere vrolijkerd naast haar, voorzien van waaier.

Het meisje duwt hem van haar af en zegt iets waarbij ze wijst naar de punt van haar witte schoenen. Ik zag dat schoeisel al eerder, want er zitten lichtjes in. Die ze soms aanzet: LED-feest. De dronkenman verdwijnt in het donker, ik tik haar op de schouder en informeer of ze nou echt vroeg of hij haar schoenen zou kussen. Ze knikt, hij was alleen te ver heen om de vraag nog te begrijpen, zo zonde.

Op onderzoek uit, eens kijken wat er linksvoor gebeurt en ik maak altijd even een tochtje achterlangs, Shelter is zo slim geweest ruimte te laten tussen de achtermuur en de djbooth, wat je een mooi beeld geeft van de wilde zaal. Hier zie je ook dat Veronica een veel leukere outfit aanheeft dan duidelijk is vanuit andere posities. Een zwarte rok en blote benen sieren haar. Witte Adidasjes eronder maken het af, ze beweegt enorm tijdens haar set, je ziet haar stralen en genieten van de beats.

De Vrouw Met De Waaier kom ik opnieuw tegen bij de wc, we kletsen wat voor we naar de zaal terugkeren. Veronica's set grijpt me weer bij de kladden, het is er zo een waarbij het onmogelijk is niet hard te dansen, zoveel power zit erin verstopt, het valt perfect in deze zaal.

Daniel Avery

Mijn linkerknie voelt nu (zondagmiddag) nog steeds raar, het kan wel eens met de wilde moves van vrijdag te maken hebben. De Waaier stelt me voor aan haar Ierse vriendin en aan haar geblondeerde vriendje. Als Daniel Avery later een botte technoset opstart duiken we even de rookruimte in, ik ben er voor het eerst. Doet een beetje denken aan Trouw, maar de ramen missen, je raakt de zaal kwijt. Zonde of eigenzinnig, zeg jij het maar.

Daniel brengt wat warmte terug met Vainio:

De avond vordert en ik klets nog wat met De Waaier. Ze nodigt me uit voor de afterparty en het is pas vrijdag. Ik dwaal wat door de ruimte en zie overal mensen zoenen, een liefdevolle dansvloer vanavond.

Het is bijna zeven uur als ik naar buiten loop. Het publiek was aan het uitdunnen maar er dansen er nog genoeg. Voor mij was de kracht eraf, ook al was Daniel op hoog tempo aan het draaien. Dezelfde man die naar me fluisterde zes uur geleden groet me weer lachend.

De Afterparty

Op de pont word ik gebeld door De Waaier, ze zijn onderweg naar buiten, of ik straks nog naar de after kom. drie pontjes wachten verder zijn we weer compleet en De Ierse springt achterop. Ik moet wennen aan het nieuwe gezelschap, er wordt gestopt bij rood, dit is een mij onbekend fenomeen, en De Ierse bekoopt dit met een val als haar vrienden stoppen en ik niet, ze was van plan af te stappen. Ze zegt dat ze vaak valt en goed getraind is dankzij haar onhandigheid, ik maak mijn excuses en de rest van de rit stop ik netjes met de rest bij de stoplichten. Waarom die actief zijn op zaterdagochtend is me verder een raadsel, maar het moet gezegd, er is zowaar verkeer.

Aangekomen bij het huis naast de Koffiebar 'Café of Judgement' gedoopt door De Waaier, klimmen we de korte trap op naar haar huiskamer. Haar vriend neemt de muziek op zich en sluit een gordijn. Thee en Tony's Chocolonely vormen een prachtig begin van de zaterdag. Er komen nog wat mensen binnen die bij De School vandaan komen, waar vroeg gesloten werd vanavond, het slechte weer en de non-techno programmering lijken niet te hebben geholpen. Wel was het met Jlin en Josey Rebelle een hele spannende boel daar, keuzes, keuzes.

De nieuwe gezichten komen me ontzettend bekend voor, het blijkt dat De Zweedse al jaren in Amsterdam woont en ook vaste gast was in Trouw, dat verklaart het gevoel. Leuk om nieuwe mensen te ontmoeten deze ochtend die ook weer niet helemaal nieuw zijn.

De Ierse lepelt een anekdote op uit de bus in Dublin een paar jaar geleden. Ze raakte aan de praat met een jongetje naast haar. Een leuk gesprek, wat in de buurt van de eindhalte een spannende wending kreeg. Of ze wel eens had gezoend met een dertientjarige, vroeg hij haar. Wat een ballen, mooi!

Niemand zal hier snel naar huis gaan, maar in mijn hoofd speelt het tacofeest van Familia inmiddels een duidelijke rol, het wordt toch een keer tijd om naar bed te gaan. Ik neem afscheid van de unstoppables en ben benieuwd wat de dag ze zal brengen.

Onderweg naar huis zie ik alle koffietentjes open en mensen ontwaken, bij Hartog aangekomen besluit ik een halfje volkoren mee te nemen voor het geval dat. Thuis komt Familia net onder de douche vandaan, klaar om de eetdag te kickstarten. Ik volg haar voorbeeld en spoel de rookruimte en de zweetsessie weg.

Keti Koti

Een paar uur later zijn de laatste voorbereidingen in de keuken in volle gang. Ik spring nog maar eens onder de douche in de hoop wakker te worden uit de droom van een lange lange nacht. Even later stap ik naar buiten en de BBQ-lucht van Keti Koti kruipt direct mijn neus in. Na een half rondje door het park koop ik een verre van perfecte maar wel verse bara, smeer er flink wat sambal op en daar is De Reizigster.

http://imgur.com/u6Y0b9g.jpg

We snacken nog wat en maken het rondje compleet, ondertussen spreken we met De Autokoning af om even mee te gaan naar Pitch. Een stormachtige fietstocht richting CS verder stappen we op de pont en niet veel later lopen we binnen op de NDSM.

http://imgur.com/6N2KRVO.jpg

Wantigga bespeelt de meute bij pllek hierboven.

Palmbomen II hebben we helaas net gemist. Gelukkig zijn we op tijd voor Awanto3 in de PIP. Handjes in de lucht.

http://imgur.com/cLzu7mz.jpg

Later is daar Pional, die met veel clubtracks van de afgelopen maanden de bas over het terrein laat kraken. Autokoning, Reizigster en ik nemen het publiek onder de loep en constateren dat Dr. Martens nooit uit de tijd zullen raken, doorschijnend het goed doet, ook bij mannen, jurkjes zien we naar mijn smaak te weinig, strakke broeken met lijnen zijn het helemaal.

De PIP.

http://imgur.com/K5lZp55.jpg

De kraan staat er stralend bij als altijd.

http://imgur.com/a6uRJ8X.jpg

Ik kan geen vergelijking maken met de vorige edities van Pitch omdat ik nooit wilde luisteren en het elk jaar aan me voorbij heb laten gaan. Nu de clubs van het Westergasterrein zijn achtergelaten besef ik dat het de moeite waard had kunnen zijn, waar ook in de nacht werd doorgegaan, iets wat op de NDSM natuurlijk nooit gaat gebeuren.

A Taco Party with that Sexy Music #3

Reizigster en ik keren huiswaarts want ons wacht het Sexy Tacofeestje van Familia. Ik tik een paar woorden en stap op de fiets naar Clubkoffie, waar De Econometrist, De Kalmerende en De Bovenbuurvrouw al gauw aanschuiven, hoogste tijd voor een voorgerecht. Een mooi bordje met guacamole, tomatillo salsa, lime-infused yoghurt een grote lepel mole en maïsbrood.

http://imgur.com/OmDyREm.jpg

Margherita-sorbet om ons wakker te maken, ceviche met garnaal en maïs, en dan: het hoofdgerecht.

Slow roasted pork mocht acht uur in de oven sudderen, we krijgen belachelijk veel, geserveerd met een taco azul. Tamales met zucchini-aubergine ernaast, gestoomd in maïsbladeren.

http://imgur.com/t9AKHea.jpg

Dat prachtige toetje, met die krakend verse zelfgemaakte wafels. Omringd door vrienden zo mogen genieten, net op tijd bedenk ik dat Familia had verteld dat het haar bedoeling was dat mensen zouden dansen na het eten. We schuiven de tafels aan de kant en Clubkoffie wordt door Chiel omgetoverd in een kleine disco.

De School met Izabel lonkt, maar is een enorme tocht, sowieso gaan de meesten hier dat pad niet volgen. Met De Econometrist proost ik op het leven in Kriterion, De Canadese schuift nog even aan.

Een wild begin van het weekend, de zondag is er dan ook om bij te komen, wie er nog naar het strand gaat, heel veel plezier!

Stukken van de afgelopen tijd.

Lente Kabinet wat een stralend festival was dat.
Esa in Studio/K met KAMMA & Masalo dé clubnacht van juni.
Het Liefdesfeest, wat een sprookjeshuwelijk.

Een like uitdelen kan in mijn tijdelijke afwezigheid in juli natuurlijk nog steeds op facebook.
Spannende nummers kun je beluisteren via SoundCloud.
Lekker swipen bij Instagram.
Wie gebruikt er nog steeds Twitter?
Altijd op de hoogte met een berichtje in de Nachtsnuiver-WhatsAppgroep bij een nieuw stuk.
Of stuur gewoon een mail!

8 juli. Concert in de keuken.
Sterk Water nabij het Oosterpark in Amsterdam.

De hele Nachtsnuiver-agenda voor juli, één event per dag, staat hier.