25 November 2016

Michael Kiwanuka

Michael Kiwanuka, verlichte held in een donkere wereld.

Wat een beetje muziek al niet kan doen. Gisteren stond hij in Paradiso. Vanavond weer. Koop zeker een kaartje, vanmiddag als er weer aanbod is via Ticketswap.

Deze man, met zes-koppige band, was een totale verrassing voor mij. Loes nam me mee gisteren, en wat volgde was een dromerig mooie show met het perfecte publiek, de ideale lichtmensen, in de fijnste Kerk om in Amsterdam van een concert te genieten.

Zijn nieuwste album, Love & Hate, hoe toepasselijk trouwens in dit seizoen, heeft de titelsong in het midden staan, zet die meteen even op om de sfeer van gisteren aan te zwengelen via Spotify of YouTube met clip die ik eens moet gaan bekijken.

Hij begon de avond net na half negen met een strak instrumentaal nummer, om bij de vierde track al van gitaar te wisselen, altijd dankbaar voor de assistentie en het wilde applaus (en gejoel, go LOES!) van het publiek tussen de nummers door.

One more night was nog een succesnummer gisteren en is ook het bekijken van de clip waard! Op VEVO te zien.

Maar het eerste nummer waarbij de zaal met z'n allen stond te klappen en heen en weer te bungelen met die koppies, was I'm a black man in a white world. Ik keek nog eens om me heen, en kwam tot de pijnlijke constatering dat deze tekst erg goed aansloot bij de Witte Zaal. Gelukkig was het niet alleen maar bleek, maar wel veel teveel. Maar misschien wil ik ook teveel, tegelijk. Luister het prachtige nummer Live uit London.

Nog zoiets moois, na een nummer of 12 (vaak lange nummers) doken ze één voor één het podium af, te beginnen bij Michael zelf, langzaam bleven we over met alleen een drummer & keys, ook de drummer stond op. De man die de toetsen bespeelde hing al een tijd met z'n hoofd volledig in z'n keyboard, het klonk heerlijk, gevoelig, en toen de laatste klanken wegstierven, draaide hij in één beweging z'n hoofd om, z'n lichaam volgde. Tot hij achter het gordijn verdween. De anderen liepen vaak weg met een klap en glimlach richting het publiek als dank, deze man verdween zó in het donker, prachtig.

Het gejoel en geklap wat volgde was oorverdovend, niemand, maar dan ook niemand, liep weg, niemand stond op van de stoelen op de eerste verdieping. Na een paar minuten kwamen ze onder luid gejuich terug, wisselde Michael wederom van gitaar, speelde hij een waanzinnige synth-track met de man on keys, waarna ze nog meerdere volle nummers met de hele band speelden. Hij bedankte ons uitgebreid, lichtte ook toe dat Amsterdam een van de eerste plekken was waar hij zich op z'n gemak voelde op het podium, ze vertrokken weer. Niemand werd stil echter. Niemand ging weg. Na een kleine pauze kwamen ze terug, en speelde hij een tribute, vers geschreven aldus hemzelf, aangemoedigd door alle grote verliezen in de muziekwereld dit jaar. Een prachtig tribute aan Prince. Opdat we hem in de hemel weer zullen zien...

Goed, Michael Kiwanuka, moderne held, ga erheen als je de kans krijgt!

Het is vrijdag, dat betekent dat de events weer over elkaar heenvallen voor je aandacht. Eet een wagyu burger mee in oost vanavond bij Chiel in Clubkoffie. Vanaf 17:00.

Met een gevulde maag ga je opstap naar Kunstvlaai, spannend, en niet voor één gat te vangen.

Droog Design presenteert het boek van Schiffmacher, voor een ieder die fan is van tattoos, of juist nog twijfelt.. een bezoekje waard lijkt me. Vanaf 17:00.

Deze gekke bar denkt dat je mensen met fluctuerende alcoholprijzen kunt overhalen tot voltanken, probeer het uit in de Reguliersdwars. Vanaf 17:00, met DJ's.

Oedipus in Noord presenteert een nieuw biertje: Lekker Gezellig (wat een naam!) Ohjee. Om 18:00 wordt er geproost en uiteraard kun je ook je maag vullen alhier. Overigens ben je al vanaf 14:00 welkom, voor de earlybirds.

Vincent op vrijdag doet een filmpje in het Van Gogh vanavond. Gratis met MJK. Animatiefilm Loving Vincent wordt vertoond. Om 19:00.

Vanaf 21:00 World Grooves en Global Beats bij Noorderlicht, van de enige echte Ruigoordkoningin Esta Polyesta! Gegarandeerd dansbaar, en tot 03:00 onder de pannen!

Vanavond begint ook de lang geleden aangekondigde RADION WEEKENDER. Inmiddels zijn er zoveel clubs in town in full swing, dat ik benieuwd ben hoe het allemaal zal lopen. Maar met heerlijke DJ's zo uit de Sisyphos en Kater Blau [BERLIN!] weggetrokken, kan het alleen maar een heel mooi feestje worden, dansen dus, dagen & nachtenlang! Om in de stemming te komen maakten ze al een playlist voor je.

Gerd, modelletje heerlijke Rotterdammer, staat vanavond midden op het Rembrandtplein, d.w.z. in de Claire. Omdat die dansvloer ook nog steeds niet getest is, laat ik me misschien vanavond wel verleiden. Wat jij?x