9 March 2017

Nachtsnuiver gaat vreemd: DJB Signaleert

Op zoek naar de agenda voor het weekend?

Dit stuk verscheen eerder bij DJBroadcast.

Eindelijk kan ik verklappen waar ik al een tijdje mee bezig ben. Ik presenteer jullie een van de eerste tastbare resultaten van mijn stage bij DJBroadcast.
Een interview met De Cassettebaas.

DJB Signaleert: YIELD

Robbert van der Bildt (27), muzikant, producer/dj (Kaap) en labelbaas, kon dankzij een ingeving van Deense artiest Central alsnog met zijn label van start. Niet met vinyl, maar goedkoper, sneller en met prachtig handwerk. YIELD Records brengt muziek uit op cassette.

Wie, wat, waar?
YIELD Records is in 2015 opgezet door Robbert en is vooralsnog een cassette only label. Release 004 staat voor de deur en er liggen al plannen klaar voor een vervolgserie.

Waarom interessant?
YIELD is een eenmanszaak met vaart. Er wordt ook resultaat geboekt, de artiest verantwoordelijk voor de eerste cassette werd direct opgepikt: Central. Hij heeft een album bij Dekmantel uitgebracht en stond niet veel later op het festival.

Klinkt als? House en techno met ambientinvloeden van getalenteerde, maar in Nederland veelal nog onbekende, producers.

Luister hier naar de komende release.

DJB: Waarom op tape, koopt iemand dat nog?
Van der Bildt: ‘‘Ik wilde het label eerst met vinyl starten, maar kwam met financiën niet goed uit. Alleen digitaal uitbrengen was voor mij geen optie. Central opperde het idee om het label te starten met cassettes. Dat klonk heel logisch, vroeger had ik ook een walkman en luisterde oude popnummers en sprookjes. Mijn eerste hardware was een taperecorder. Tijdens het eerste jaar van mijn studie kreeg ik een les van Kubus (Opgezwolle). Ik maakte vroeger veel hiphop en triphop, hij zei: “Het klinkt wel dope, maar je mag meer dirt hebben. Misschien moet je een tapemachine kopen.” De esthetiek en de klank bracht me terug naar vroeger. Het werd hierdoor super persoonlijk en gaf mij de extra zet om het label te starten.”

Sluit je met tape geen mensen buiten? Ik kan het thuis niet afspelen bijvoorbeeld
“Ja en nee. Zonder taperecorder of walkman kun je geen tape afspelen, maar ik geef ook altijd een downloadlink mee. Die zit gewoon bij het bandje.”

Wat zijn de andere voor- of nadelen van tape?
‘‘Tape is veel sneller te produceren. Je kunt alles zelf doen. Dat was ook doorslaggevend voor het label op financieel gebied. Je koopt in bulk blanco cassettes en cases en maakt een design voor de buitenkant. Dan heb je een release. De daadwerkelijke productie doe ik zelf. Van covers snijden, tapes real-time opnemen, verpakken, tot op de post doen. Het is echt monnikenwerk, maar dan heb je ook wat!”

“Het gaat niet alleen om het lichaam, maar ook om de ziel van de muziek”

Wie koopt de tapes?
“Het is soms moeilijk in te schatten wie hier interesse in heeft. Toen ik Central ontdekte op Soundcloud, wilde ik zijn geluid heel graag met het Nederlandse publiek delen. Ik moest en zou een label beginnen en dit uitbrengen. Ik ging met de eerste tape naar Rush Hour en Clone met de vraag of ze het wellicht wilden verkopen. Ze vonden het prima, en zeiden: “Leg er maar drie neer. Kom over een maandje maar terug”. Na dik een week kreeg ik bericht dat alles op was, met de vraag of ik meer kon leveren.’’

En uiteindelijk belandde hij bij Dekmantel?
“Later hoor je dat Casper Tielrooij (Dekmantel) dat bandje heeft gekocht. Hij wilde een plaat uitbrengen van Central. Trots als een pauw was ik, vooral op Central. Het bewees dat zelfs een cassette veel invloed kan hebben en een artiest een boost kan geven. Dat geef ik ook graag aan artiesten mee. Het gaat niet alleen om het lichaam, maar ook om de ziel van de muziek.’’

http://i.imgur.com/QBIEwYC.jpg

Waar moet de muziek aan voldoen?
“Er zijn genre-technisch gezien geen grenzen. Dat zie je ook aan de eerste drie releases. Die zijn zeer divers, maar wel allemaal elektronisch. Wat ik mooi vind aan de muziek die tot dusver is uitgebracht, is dat de artiest een heel eigen geluid uitdraagt. Er is sprake van een sterke en vaak eigenwijze visie die hun muziek bijzonder persoonlijk maakt. Dat hoor je terug in de muziek. Dat is ook een voorwaarde voor YIELD; karakter, persoonlijkheid. De releases hebben om deze reden ook geen remixen van een andere artiest, dat kan alleen maar afleiden van het persoonlijke verhaal.”

Hoe kom je op het spoor van je volgende artiest?
“Voornamelijk via SoundCloud en Bandcamp. Bandcamp is voor mij een centraal punt, met goede categorisatie. Je kunt heel makkelijk de catalogus van andere labels en fans checken. Je wordt makkelijk doorverwezen naar andere muziek die binnen je smaak ligt. Jouw discografie overlapt met die van een ander en op basis hiervan word ik nieuwsgierig wat er nog meer te luisteren valt. Zo kom ik bij dingen terecht die ik anders niet snel zou vinden. Daarnaast heb ik inmiddels ook een paar demo’s waar ik van onder de indruk ben ontvangen. Soms hoor ik dat het geluid nog niet helemaal is ontwikkeld. Maar hoor ik wel zijn karakteristiek en persoonlijkheid terug. Voor mij wordt dat dan de kunst: om die potentie eruit te peuteren.’’

http://i.imgur.com/GBDABIr.jpg

Hoe doe je dat?
“Door tips uit te wisselen en het gesprek aan te gaan. We praten over zijn producties en muziek in het algemeen. En natuurlijk slap ouwehoeren. Bij DJ Sports (003) duurde het best lang om het laatste nummer in de context van het geheel te laten passen. We moesten het proces juist loslaten, toen hij ging experimenteren, kon alles. Zo rolde de laatste plaat er opeens uit. Richtlijnen bleken gevaarlijk te kunnen zijn. Ook al heeft de artiest een bepaald beeld van mij of van YIELD, dat hoeft niet het resultaat te sturen. Klopt het verhaal van de EP? Dat is de vraag die ik constant stel.”

Wat zijn je toekomstplannen met YIELD?
‘‘Nieuwe spannende muziek uitbrengen. Ik wil artiesten die hier nog onbekend zijn onder de aandacht brengen. Ook als ze in een oord wonen dat weinig tot de verbeelding spreekt. Central en DJ Sports komen bijvoorbeeld uit Aarhus, Denemarken. De volgende tape die in maart uitkomt is van 300 Degrees uit Vilnius, Litouwen. Veel mensen weten niet wat daar speelt. Ik ook niet. Soms is het een enkele artiest en dan weer kom je een hele crew tegen die dondersgoed weet wat ze aan het doen is. Die muziek wil ik graag de aandacht geven die het verdient.”

YIELD Records op SoundCloud
Bestel direct een cassette bij YIELD op Bandcamp

Dit stuk verscheen eerder bij DJBroadcast.

Weten waar je komend weekend heen kunt? Verheugen op Maart (I). Doe je hier.